OPLEIDING voor adi's
COPRO borgt de kwaliteit van de opleidingen georganiseerd door Confocus, Fedasbest en OCB.
Er is een vrijwillige vooropleiding en daarnaast een verplichte opleiding en jaarlijkse bijscholing.
COPRO borgt de kwaliteit van de opleidingen georganiseerd door Confocus, Fedasbest en OCB.
Er is een vrijwillige vooropleiding en daarnaast een verplichte opleiding en jaarlijkse bijscholing.
Om een erkende asbestdeskundige inventarisatie (ADI) te worden, dienen kandidaten te voldoen aan specifieke diplomavereisten, zoals vastgelegd in artikel 5.4.10 van het Vlarema. Volgens deze vereisten moet de ADI beschikken over een diploma secundair onderwijs van het type ASO of TSO, of een gelijkwaardig diploma. Een diploma secundair onderwijs van het type BSO wordt niet beschouwd als gelijkwaardig aan ASO of TSO, waardoor kandidaten met een dergelijk diploma moeten aantonen dat ze over minimaal twee jaar relevante beroepservaring beschikken, verworven in de afgelopen zes jaar. Deze relevante ervaring dient te worden bevestigd door een verklaring op erewoord. Kortom, om aan de toelatingsvoorwaarden te voldoen, moeten kandidaten een diploma ASO of TSO bezitten, een gelijkwaardig buitenlands diploma hebben of minstens twee jaar relevante beroepservaring kunnen aantonen.
U moet de basiskennis asbest voldoende beheersen voordat u de verplichte opleiding start. De vrijwillige vooropleiding is gebaseerd op bepalingen die gedefinieerd werden door OVAM.
Download hier de OVAM-gids basiskennis asbest
Deze opleiding is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden. Zo bent u beter voorbereid op de verplichte opleiding en het examen.
De kwaliteit van de bijscholingen gegeven door Confocus, OCB en Fedasbest wordt opgevolgd door COPRO en voldoen aan de richtlijnen en vereisten van de OVAM.
Meer info omtrent de jaarlijkse bijscholing en de praktijkrondgang kan u terug vinden op onze website en de websites van Confocus, OCB en Fedasbest.
Voor vragen omtrent de bijscholing voor uw specifieke situatie kan u ons steeds contacteren via asbest@copro.eu.
De verplichte opleiding bereidt u voor op uw rol als asbestdeskundige inventarisatie en bestaat uit 4 grote onderwerpen:
De opleiding zal 3 dagen in beslag nemen.
De verplichte bijscholing gaat dieper in op de praktische moeilijkheden die elke ADI ondervindt bij het opmaken van attesten.
Elke ADI moet jaarlijks een verplichte bijscholing volgen om zijn persoonscertificaat te behouden. Deze bijscholing is essentieel voor een kwaliteitsvolle werking van de ADI.
Na deze verplichte bijscholing zal u via uw CI een opleidingsattest ontvangen van de deelname van de verplichte bijscholing. Voeg dit opleidingsattest ook toe aan uw kwaliteitshandboek.
De verplichting geldt al vanaf het kalenderjaar van de uitreiking van het persoonscertificaat.
Opgelet: asbestdeskundigen gecertificeerd in 2024 dienen de verplichte bijscholing van 2024 te volgen én een extra praktijkbijscholing (rondgang 2023).
Wie de bijscholing niet tijdig (vóór eind 2024) volgt, wordt gesanctioneerd met een non-conformiteit van categorie III. Deze sanctie leidt tot een opheffing van het (persoons)certificaat.
Indien uw certificaat wegens het niet volgen van de bijscholing wordt opgeheven, dan kan het persoonscertificaat pas opnieuw aangevraagd worden na het opnieuw volgen van de verplichte opleiding én het slagen voor de examens bij IBEX.
Asbestdeskundigen aangesloten bij COPRO kunnen de verplichte bijscholing (2024 en praktijkbijscholing rondgang 2023) volgen bij de opleidingscentra waarmee wij samenwerken en de kwaliteitsborging voorzien (Confocus, Fedasbest of OCB).
COPRO werkt samen met verschillende erkende opleidingscentra in Vlaanderen voor het aanbieden van de opleidingen en bijscholingen.
Deze 3 opleidingscentra staan onder kwaliteitsbewaking van COPRO als certificatie-instelling.
Schrijf u rechtstreeks in via hun website.
Duur: 3 dagen; 22,5 lesuren waarvan 4 praktijkuren
Lesvorm: klassikaal op locatie
Max. aantal deelnemers: 15
Kostprijs: €1200 excl. BTW voor de 3-daagse opleiding
Duur: 3 dagen; 21 lesuren waarvan 9 uur via on demand webinar en 4 praktijkuren
Lesvorm: Dag 1 on demand webinar (theorie: inspectieprotocol, databank, oefentoets & asbestwetgeving 2023), Dag 2 en 3 klassikaal op locatie (theorie en praktijk)
Max. aantal deelnemers: 27
Kostprijs: €1215 excl. BTW voor de 3-daagse opleiding met on demand webinars
Duur: 3 dagen; 24 lesuren waarvan 4 praktijkuren
Lesvorm: klassikaal op locatie
Max. aantal deelnemers: 20 voor gedeelte theorie op dag 1 en 2; 10 voor gedeelte praktijk op dag 3
Kostprijs: