Nieuwsbrieven van COPROJECT ASBEST

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, onze activiteiten en onze diensten? Vind je het leuk om het laatste nieuws over de sector te lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven !

Schrijf hier in en selecteer COPROJECT ASBEST als voorkeur.

 

Alle vakgerelateerde nieuwsbrieven van de COPROJECT ASBEST staan hieronder verzameld:

Belangrijke vakinformatie

Op de website van OVAM vindt u de belangrijkste vakinformatie terug. Ga eens door deze pagina's en bekijk zeker deze links:

  • In de OVAM-leidraad wordt het inspectieprotocol verduidelijkt. De meeste vragen die de COPRO-helpdesk ontvangt, staan namelijk al duidelijk beschreven in deze leidraad.
  • Er zijn releasenotes beschikbaar voor duiding bij de laatste aanpassingen in de databank (IT-toepassingen).  
  • Alle vakgerelateerde nieuwsbrieven van de OVAM staan hier verzameld.
  • Ga rechtstreeks naar het klachtenformulier via het “contactformulier asbestdeskundige”. Op die manier komt de klacht terecht bij de juiste CI.  

Hulpgids voor frequente fouten in asbestinventarissen

Tijdens de deskcontroles en audits zien onze auditeurs een aantal fouten regelmatig terugkomen.  COPRO heeft deze fouten voor u in een hulpgids samengevat. 

Consulteer alle nieuwe tips en tricks voor het bekomen van leesbare constructieplannen. Ontvang richtlijnen over foto’s die de geleverde inspanning staven en een duidelijk beeld geven van de situatie op het moment van de inspectie. Vind een antwoord op veel gestelde vragen en vermijd vaak voorkomende fouten. 

Deze hulpgids wordt regelmatig aangevuld. Dit zijn de laatst bijgewerkte punten:

  • Annotaties op plannen 
  • Mengmonsters pleisterwerk en leidingisolatie 
  • Gereedschap  
  • Leidingisolatie (tot 20 m) dient meestal op 4 verschillende punten bemonsterd te worden.
  • Uitsluitingsfiches 

Naar de hulpgids

Inspanningsverplichting: Dakpan optillen

Het onderdak is een belangrijke toepassing die voldoende aandacht verdient tijdens een inspectie.  
Het optillen van een dakpan valt binnen de inspanningsverplichting van de asbestdeskundige inventarisatie. Dit kan op verschillende manieren (niet-limitatieve lijst):  

  • Langs een Velux, eventueel m.b.v. een ladder 

  • Vanop een ladder voor een hellend dak tot en met 3.50 m 

  • Vanop een ladder op een plat dak (vb. hellend dak hoger dan 3.50 m) 

  • … 

Is het optillen van een dakpan in theorie mogelijk, maar blijkt het in de praktijk niet haalbaar te zijn? Dan dient de ADI een beperkingsfiche op te maken voor het onderdak.  

Voorbeelden (niet-limitatief): 

  • Langs Velux: Dakpannen vastgevezen rond de Velux. Dakpannen verderop zijn niet vastgevezen, maar vallen buiten het bereik van de ADI. In theorie kan een dakpan opgetild worden, in de praktijk is dit niet haalbaar.  

  • Vanop de ladder: Hellend dak bevindt zich hoger dan 3.50 m. In theorie kan een dakpan opgetild worden, in de praktijk is er een beperking wegens hoogte.  

  • Vanop plat dak: Hellend dak (>3.50m) kan bereikt worden vanop het plat dak (<3.50m tussen plat dak en hellend dak), maar de ladder kan niet op een veilige manier op het plat dak geplaatst worden (vb. geen raam dat uitgeeft op het plat dak). Ook dit is een beperkingsfiche wegens hoogte. Motiveer ook waarom het hellend dak niet geïnspecteerd werd door het plaatsen van een ladder op het plat dak.  

Is het dak bedekt met leien en is het dak langs de binnenzijde afgewerkt, dan wordt er ten sterkste aangeraden om een adviesfiche op te maken voor het onderdak.  
Dakleien kunnen niet opgetild worden en de afwerking langs binnenzijde dient niet gedemonteerd te worden in het kader van een niet-destructief onderzoek. Beide handelingen vallen buiten de inspanningsverplichting van de deskundige. In theorie kan het onderdak niet geïnspecteerd worden, in de praktijk ook niet. In dat geval kiest de deskundige voor een adviesfiche.  

Het opmaken van een bronfiche en een beperkingsfiche worden opgelegd door het inspectieprotocol. Een adviesfiche is optioneel, maar wordt ten sterkste aangeraden wanneer het onderdak niet geïnspecteerd kon worden.  

Verder is het optillen van een dakpan een steekproef, de deskundige tilt dan ook best een aantal dakpannen op verschillende plaatsen op om zekerder te zijn van de eigen vaststelling.  

Zo kan het voorvallen dat de Velux later werd geplaatst, dan is het onderdak rond de Velux waarschijnlijk vervangen. Verderop ligt mogelijks wel een asbestverdacht onderdak, dat de asbestdeskundige niet altijd kan vaststellen.  
Geef extra duiding over de steekproef in de notitie. Bijvoorbeeld: Langs beide zijden van de Velux werd een dakpan opgetild. Hier werd geen asbestverdacht onderdak vastgesteld. Dit geeft geen uitsluitsel over de totaliteit van het dak. 
We raden aan om ook een foto van de handeling (optillen dakpan) te nemen, dit staaft de uitgevoerde inspanning.  

Opgelet bij geïsoleerde zolders! Lever voldoende inspanning om op zoek te gaan naar een losliggend stuk isolatie, een kier of opening. Dit is voldoende om een asbestverdacht onderdak te kunnen vaststellen.  

Toepassing in de kijker: Tegellijm vs. Zwarte lijm

Tegellijm en zwarte lijm geplaatst voor 2001 zijn beiden een asbestverdachte toepassing, die enkel aan de hand van een negatieve labo-analyse (door FOD WASO erkend labo) als niet-asbestverdacht beschouwd kan worden.  

Om bestaande misverstanden te verhelpen, gaan we hier even dieper in op deze twee toepassingen.  

tegellijm_2.png
tegellijm_1.png
zwarte_lijm_detail.png
zwarte_lijm.png
  • Zwarte lijm werd voornamelijk gebruikt om vinyltegels en vloerzeilen te bevestigen. Deze lijm werd in zeer dunne lagen aangebracht en kleurt ook zwart. Zie foto 3 en 4.  
    Eén puntmonster per representatief deel is voldoende voor zwarte lijm, daar het om een voorgefabriceerde toepassing gaat.      

  • Met tegellijm wordt de specie of smeerlaag achter faiencetegels, vloertegels en plinten bedoeld. Deze specie wordt in dikkere lagen uitgesmeerd en kan samengesteld zijn uit verschillende grondstoffen (cement, gips, zand of andere). De samenstelling van de specie varieert en bepaalt mee de kleur van de toepassing (beige, wit, grijs of andere) en de gebondenheid hiervan. Dit dient ter plaatse vastgesteld te worden door de deskundige en volgens de vaststelling in de databank ingevuld te worden.   
    De tegellijm moet representatief bemonsterd worden, hier is dus een mengstaal voor nodig. In het IP staat genoteerd: één mengmonster per toepassing (bv. muurtegels, vloertegels, plint). Indien meerdere ruimtes met dezelfde toepassing: 1 mengmonster per gelijke toepassing voor elke 4-6 ruimten. 

Bij vragen, kunt u steeds een mail sturen naar asbest@copro.eu. Ons Asbest team staat klaar om u te helpen. We hebben ook een telefonische helpdesk die elke werkdag bereikbaar is tussen 9u en 12u.